Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

belastingenDe eerste belastingaangifte sinds u gescheiden bent. Hoe pakt u dat aan? En welke belastingzaken moet en kunt u nog meer regelen na de scheiding?

Als u samen belastingaangifte (‘aangifte inkomstenbelasting’) doet, kan dat voordeliger zijn. U kunt dan met kostenposten schuiven en de verdeling zo maken dat die voor u (en uw ex-partner) financieel gezien het beste uitkomt. Maar kan dat nog, samen de aangifte invullen als je al gescheiden bent? Jazeker! Als dit jaar de scheiding is aangevraagd en u en uw ex-partner niet meer op hetzelfde adres wonen, dan mag dat. Jullie zijn dan geen fiscale partners meer, maar mogen dit jaar nog wel voor de laatste keer samen aangifte doen.

indexering alimentatieIeder jaar moet de alimentatie geïndexeerd worden. Ieder alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden, wordt ieder jaar vastgesteld door de minister van Justitie. Voor 2020 is het verhogingspercentage vastgesteld op 2,5%.

scheiden zonder ruzie
Bij een echtscheiding lijkt het er op dat alles alleen om geld draait en het gevoel compleet lijkt uitgeschakeld. Niets is echter minder waar. De mensen die ik aan tafel krijg zijn over het algemeen rustig en beheerst en willen graag in goed overleg hun scheiding afronden. Tijdens de gesprekken  komt echter vaak naar voren dat de partners emotioneel op een ander niveau zitten.

kindercoachElk jaar krijgen ongeveer 70.000 kinderen te maken met een scheiding. De helft van die kinderen is jonger dan 10 jaar.

Kinderen voelen van nature aan dat er iets leeft in het gezin. Dat geldt voor leuke, positieve dingen maar ook voor negatieve dingen.

scheidingsmeldingAls echtscheidingsmediator zit ik regelmatig met cliënten aan tafel waarbij de een de boodschap nog niet eens verwerkt heeft en de ander de complete scheiding zo snel mogelijk afgerond wil zien. De gesprekken over verdeling en afspraken over de kinderen lopen dan niet lekker omdat er nog veel verdriet en woede aanwezig is. Dit kan anders.

scheiden en geldAl jaren wordt er met een schuin oog gekeken naar de duur van de partneralimentatie. Niet bij gezinnen met jonge kinderen of bij ouderen die  gewend zijn aan een andere rolverdeling maar wel bij kortdurende huwelijken zonder kinderen. Vijf jaar geleden is er een wetsvoorstel ingediend om de duur van de partneralimentatie aan te passen en na vele aanpassingen is het wetsvoorstel Wijziging Partneralimentatie op dinsdag 21 mei 2019 goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Meer over scheiden?

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs