Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

belastingaangifteBent u in 2021 gescheiden? Dan zullen u en uw ex-partner voortaan afzonderlijk de belastingaangifte doen. Maar dit jaar hoéft dat nog niet.

Als jullie vorig jaar uit elkaar zijn gegaan, kunnen jullie er nog één keer voor kiezen om samen aangifte te doen. Jullie mogen dus doen alsof jullie het hele jaar fiscaal partners zijn geweest. Dit heeft als voordeel dat jullie de inkomsten en aftrekposten nog gunstig kunnen verdelen. Dat is doorgaans voor beide partijen voordeliger. Jullie kunnen er ook voor kiezen om nu al apart aangifte te doen. Met inkomsten en aftrekposten kan dan niet meer geschoven worden.

IIndexatie 4eder jaar moet de alimentatie geïndexeerd worden. Ieder alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden, wordt ieder jaar vastgesteld door de minister van Justitie. Voor 2022 is het verhogingspercentage vastgesteld op 1,9%.

meisje geld 5“Kinderen kosten veel geld". Een scheiding kan er voor zorgen dat kinderen nog meer geld gaan kosten of dat jezelf als ouder minder inkomsten hebt. Gelukkig draagt de overheid een steentje bij. Althans, als je de zaken bij de scheiding goed regelt. In deze blog kun je lezen hoe met weinig moeite een behoorlijk fiscaal voordeel kan worden behaald.

Kind en coronaVoor veel gescheiden ouders is de coronacrisis extra zwaar. De zorgverdeling was afgestemd op het werk van beide ouders. Maar nu ouders veel thuiswerken of juist geen werk meer hebben, is het moeilijk alles goed op elkaar af te stemmen. Zeker als de kinderen ook nog eens meer thuis zijn.

CoronaDoor de corona-maatregelen hebben veel mensen hun inkomen zien krimpen. Ondernemers dreigen failliet te gaan en medewerkers in de reis- en horecabranche vrezen voor hun baan. Misschien maakt u zich ook zorgen om uw financiën, bijvoorbeeld omdat uw inkomen aanzienlijk lager is dan een jaar geleden. Bent u gescheiden of zit u in een scheidingsprocedure, dan kan dat een reden zijn om de hoogte van de alimentatie te laten aanpassen. Wat zijn de mogelijkheden?

belastingenDe eerste belastingaangifte sinds u gescheiden bent. Hoe pakt u dat aan? En welke belastingzaken moet en kunt u nog meer regelen na de scheiding?

Als u samen belastingaangifte (‘aangifte inkomstenbelasting’) doet, kan dat voordeliger zijn. U kunt dan met kostenposten schuiven en de verdeling zo maken dat die voor u (en uw ex-partner) financieel gezien het beste uitkomt. Maar kan dat nog, samen de aangifte invullen als je al gescheiden bent? Jazeker! Als dit jaar de scheiding is aangevraagd en u en uw ex-partner niet meer op hetzelfde adres wonen, dan mag dat. Jullie zijn dan geen fiscale partners meer, maar mogen dit jaar nog wel voor de laatste keer samen aangifte doen.

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs