Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

meisje geld 5“Kinderen kosten veel geld". Een scheiding kan er voor zorgen dat kinderen nog meer geld gaan kosten of dat jezelf als ouder minder inkomsten hebt. Gelukkig draagt de overheid een steentje bij. Althans, als je de zaken bij de scheiding goed regelt. In deze blog kun je lezen hoe met weinig moeite een behoorlijk fiscaal voordeel kan worden behaald.

Kind en coronaVoor veel gescheiden ouders is de coronacrisis extra zwaar. De zorgverdeling was afgestemd op het werk van beide ouders. Maar nu ouders veel thuiswerken of juist geen werk meer hebben, is het moeilijk alles goed op elkaar af te stemmen. Zeker als de kinderen ook nog eens meer thuis zijn.

CoronaDoor de corona-maatregelen hebben veel mensen hun inkomen zien krimpen. Ondernemers dreigen failliet te gaan en medewerkers in de reis- en horecabranche vrezen voor hun baan. Misschien maakt u zich ook zorgen om uw financiën, bijvoorbeeld omdat uw inkomen aanzienlijk lager is dan een jaar geleden. Bent u gescheiden of zit u in een scheidingsprocedure, dan kan dat een reden zijn om de hoogte van de alimentatie te laten aanpassen. Wat zijn de mogelijkheden?

belastingenDe eerste belastingaangifte sinds u gescheiden bent. Hoe pakt u dat aan? En welke belastingzaken moet en kunt u nog meer regelen na de scheiding?

Als u samen belastingaangifte (‘aangifte inkomstenbelasting’) doet, kan dat voordeliger zijn. U kunt dan met kostenposten schuiven en de verdeling zo maken dat die voor u (en uw ex-partner) financieel gezien het beste uitkomt. Maar kan dat nog, samen de aangifte invullen als je al gescheiden bent? Jazeker! Als dit jaar de scheiding is aangevraagd en u en uw ex-partner niet meer op hetzelfde adres wonen, dan mag dat. Jullie zijn dan geen fiscale partners meer, maar mogen dit jaar nog wel voor de laatste keer samen aangifte doen.

indexering alimentatieIeder jaar moet de alimentatie geïndexeerd worden. Ieder alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden, wordt ieder jaar vastgesteld door de minister van Justitie. Voor 2020 is het verhogingspercentage vastgesteld op 2,5%.

scheiden zonder ruzie
Bij een echtscheiding lijkt het er op dat alles alleen om geld draait en het gevoel compleet lijkt uitgeschakeld. Niets is echter minder waar. De mensen die ik aan tafel krijg zijn over het algemeen rustig en beheerst en willen graag in goed overleg hun scheiding afronden. Tijdens de gesprekken  komt echter vaak naar voren dat de partners emotioneel op een ander niveau zitten.

Meer over scheiden?

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs