Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

IIndexatie 4eder jaar moet de alimentatie geïndexeerd worden. Ieder alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden, wordt ieder jaar vastgesteld door de minister van Justitie. Voor 2022 is het verhogingspercentage vastgesteld op 1,9%.

 

Kinderalimentatie
Als u kinderalimentatie betaalt aan uw ex-partner dan moet u deze indexering doorberekenen. Dit betekent dat per 1 januari het bedrag 1,9% hoger wordt. De ex-partner hoeft u daar niet eerst om te vragen of u een brief te sturen. Deze automatische verhoging is meestal vastgelegd in het ouderschapsplan of als dat er niet is, in het convenant.

Partneralimentatie
Als er indexatie is afgesproken over de partneralimentatie dan dient u ook dit bedrag met het indexpercentage te verhogen.

Je indexering gaat niet automatisch.
Je krijgt hier geen bericht van. Het is dus als alimentatiebetaler belangrijk om dit zelf in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan kan jouw ex-partner de indexering tot vijf jaar terug gaan vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan. Ook als je eigen loon niet omhoog is gegaan blijft de indexering wettelijk verplicht.

Bereken hier de geïndexeerde alimentatie:Rekentool LBIO

De jaarlijkse indexatie roept elk jaar weer vragen op. Heeft u een vraag? Stel hem dan gerust.

(dec. 2021)

meisje geld 5“Kinderen kosten veel geld". Een scheiding kan er voor zorgen dat kinderen nog meer geld gaan kosten of dat jezelf als ouder minder inkomsten hebt. Gelukkig draagt de overheid een steentje bij. Althans, als je de zaken bij de scheiding goed regelt. In deze blog kun je lezen hoe met weinig moeite een behoorlijk fiscaal voordeel kan worden behaald.

Kind en coronaVoor veel gescheiden ouders is de coronacrisis extra zwaar. De zorgverdeling was afgestemd op het werk van beide ouders. Maar nu ouders veel thuiswerken of juist geen werk meer hebben, is het moeilijk alles goed op elkaar af te stemmen. Zeker als de kinderen ook nog eens meer thuis zijn.

CoronaDoor de corona-maatregelen hebben veel mensen hun inkomen zien krimpen. Ondernemers dreigen failliet te gaan en medewerkers in de reis- en horecabranche vrezen voor hun baan. Misschien maakt u zich ook zorgen om uw financiën, bijvoorbeeld omdat uw inkomen aanzienlijk lager is dan een jaar geleden. Bent u gescheiden of zit u in een scheidingsprocedure, dan kan dat een reden zijn om de hoogte van de alimentatie te laten aanpassen. Wat zijn de mogelijkheden?

belastingenDe eerste belastingaangifte sinds u gescheiden bent. Hoe pakt u dat aan? En welke belastingzaken moet en kunt u nog meer regelen na de scheiding?

Als u samen belastingaangifte (‘aangifte inkomstenbelasting’) doet, kan dat voordeliger zijn. U kunt dan met kostenposten schuiven en de verdeling zo maken dat die voor u (en uw ex-partner) financieel gezien het beste uitkomt. Maar kan dat nog, samen de aangifte invullen als je al gescheiden bent? Jazeker! Als dit jaar de scheiding is aangevraagd en u en uw ex-partner niet meer op hetzelfde adres wonen, dan mag dat. Jullie zijn dan geen fiscale partners meer, maar mogen dit jaar nog wel voor de laatste keer samen aangifte doen.

indexering alimentatieIeder jaar moet de alimentatie geïndexeerd worden. Ieder alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden, wordt ieder jaar vastgesteld door de minister van Justitie. Voor 2020 is het verhogingspercentage vastgesteld op 2,5%.

Meer over scheiden?

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs