Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

scheiden en geldAl jaren wordt er met een schuin oog gekeken naar de duur van de partneralimentatie. Niet bij gezinnen met jonge kinderen of bij ouderen die  gewend zijn aan een andere rolverdeling maar wel bij kortdurende huwelijken zonder kinderen. Vijf jaar geleden is er een wetsvoorstel ingediend om de duur van de partneralimentatie aan te passen en na vele aanpassingen is het wetsvoorstel Wijziging Partneralimentatie op dinsdag 21 mei 2019 goedgekeurd door de Eerste Kamer.

geldzorgenOp een middag word ik gebeld door Marieke voor financieel advies. Ze is in paniek want ze heeft een forse belastingaanslag gehad die nog over het jaar van de scheiding gaat. Ze wil graag dat haar ex die gaat betalen want zij heeft daarvoor geen geld. Marieke is twee jaar geleden gescheiden en heeft grotendeels de zorg voor haar twee kinderen. Tijdens de scheiding is afgesproken dat zij de mooie koopwoning zou overnemen. Ze hoefde geen overwaarde te delen als ze zou afzien van partneralimentatie. Door deze afspraak kon Marieke een lagere hypotheek afsluiten en dat scheelde in de maandlasten. De fiscus ziet deze afspraak nu als afkoop partneralimentatie en legt Marieke een belastingaanslag op. Marieke heeft de indruk dat haar advocaat haar bij de scheiding verkeerd heeft voorgelicht.

ToeslagpartnerDat is een veelgehoorde, en terechte vraag die mij als financieel echtscheidingsadviseur vaak gesteld wordt. Naast dat je zelf inkomen kunt verdienen en er kinder- en eventueel partneralimentatie zal zijn, draagt ook de overheid bij in de ondersteuning van ouders met een laag inkomen. In deze blog gaat het over twee toeslagen namelijk het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop.

mediation2Een paar weken geleden werd ik gebeld door een mevrouw met de vraag of ik haar bij haar scheiding wilde bijstaan. Zij vroeg hulp bij alle juridische en financiële vraagstukken die een scheiding met zich meebrengt. Ik vroeg haar wat haar man wilde? Dat wist ze nog niet. Ze had met hem nog geen overleg gehad hoe de echtscheiding begeleid moest worden. Zij wilde in ieder geval steun en advies en zeker geen vechtscheiding. Ik stelde haar voor om samen met haar en haar man aan tafel te gaan voor een oriënterend gesprek. Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat zij niet goed wisten wat mediation was. Na het gesprek werd de keuze snel gemaakt: zij wilden samen dat ik hen zou begeleiden bij de echtscheiding.

moederdag 2Je kunt er niet omheen: Moederdag. Overal om je heen word je er aan herinnerd dat het komende zondag Moederdag is. De kinderen willen dan hun moeder in het zonnetje zetten met een zelfgemaakt cadeautje of een gekocht cadeau. Hoe kan je als gescheiden vader je kinderen hier bij helpen? 

 

 

 

scheidinghuisEen van de meest gehoorde vragen in mijn praktijk is de vraag over de overname van de woning. Ik ben altijd voorzichtig met het beantwoorden van die vraag, want voor je het weet heb je verkeerde verwachtingen gewekt en ik ben ook geen hypotheekadviseur (meer). De vraag die eigenlijk gesteld zou moeten worden is: Hoe kan ik de woning overnemen na de scheiding?

Meer over scheiden?

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs