Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

belastingaangifteBent u in 2021 gescheiden? Dan zullen u en uw ex-partner voortaan afzonderlijk de belastingaangifte doen. Maar dit jaar hoéft dat nog niet.

Als jullie vorig jaar uit elkaar zijn gegaan, kunnen jullie er nog één keer voor kiezen om samen aangifte te doen. Jullie mogen dus doen alsof jullie het hele jaar fiscaal partners zijn geweest. Dit heeft als voordeel dat jullie de inkomsten en aftrekposten nog gunstig kunnen verdelen. Dat is doorgaans voor beide partijen voordeliger. Jullie kunnen er ook voor kiezen om nu al apart aangifte te doen. Met inkomsten en aftrekposten kan dan niet meer geschoven worden.

Een paar aandachtspunten bij het doen van de aangifte:

  • Hypotheekrenteaftrek. Of de hypotheekrente van jullie woning nog aftrekbaar is na de scheiding, hangt van verschillende zaken af. Wie betaalt de rente, wie van u woont in de woning en wat is erover afgesproken in het convenant?
  • Toeslagen. Wellicht heeft u na de scheiding recht op een toeslag. Zo kan het zijn dat u vanwege de nieuwe financiële situatie aanspraak kunt maken op het Kindgebonden Budget. Dat kan overigens alleen wanneer de andere ouder op een ander adres staat ingeschreven. Het is in ieder geval de moeite waard om uit te zoeken waar u recht op heeft. Belangrijk: bij de aangifte kan de verdeling van inkomsten en vermogen invloed hebben op de hoogte van uw toeslagen.
  • Eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van jullie woning die bij uw belastbaar inkomen wordt opgeteld. In sommige gevallen moet u het eigenwoningforfait (deels) opgeven als ontvangen partneralimentatie. Dit geldt bijvoorbeeld  als u in de woning bent blijven wonen terwijl uw ex-partner (nog deels) eigenaar is.
  • Partneralimentatie. Wanneer er afspraken zijn gemaakt over partneralimentatie, heeft dat gevolgen voor de belastingaangifte.
    Betaalt u partneralimentatie? Dan is die aftrekbaar bij de aangifte.
    Ontvangt u partneralimentatie? Dan moet u die opgeven als inkomen. Gemaakte kosten om partneralimentatie te krijgen, mag u eenmalig aftrekken. Hiervoor moet u wel een factuur kunnen overleggen. Belangrijk: de partneralimentatie die u ontvangt, kan gevolgen hebben voor uw recht op toeslagen.

Iedere scheiding en iedere situatie is uniek. De materie is complex en de emoties zijn nog vers. Laat u bij de aangifte dus (altijd) bijstaan door een belastingadviseur.

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs