Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

Kind en coronaVoor veel gescheiden ouders is de coronacrisis extra zwaar. De zorgverdeling was afgestemd op het werk van beide ouders. Maar nu ouders veel thuiswerken of juist geen werk meer hebben, is het moeilijk alles goed op elkaar af te stemmen. Zeker als de kinderen ook nog eens meer thuis zijn.

 

1. Beschouw het ouderschapsplan als de basis.
Dat is immers waar jullie het over eens zijn. Maar tegelijkertijd zul je flexibel moeten zijn, want dat vereisen de omstandigheden. Als de scholen dicht zijn, een van jullie ziek is of als er iets op het werk gebeurt, heeft niemand er iets aan als de ander halsstarrig vast blijft houden aan de afspraken.

2. Maak aanpassingen van de omgangsregeling bespreekbaar.
Nu de crisis voortduurt, gaan er wellicht permanente veranderingen optreden. Het thuiswerken wordt (deels) structureel en lessen van de kinderen vinden in de toekomst waarschijnlijk vaker online plaats. Het kan zijn dat de huidige omgangsregeling daar onvoldoende in voorziet. Het kan dan zinnig zijn om die regeling aan te passen. En dat hoeft niet persé nadelig te zijn: u kunt beiden wellicht flexibeler zijn in elkaars wensen.

3. Overweeg aanpassingen op de alimentatieregeling.
Indien het inkomen van u of uw ex-partner is gedaald, kan het zinvol zijn de hoogte van het alimentatiebedrag tijdelijk aan te passen. Verbind hier wel een einddatum aan; het is immers een regeling om een moeilijkere tijd te overbruggen. Wees duidelijk naar elkaar en luister goed naar de behoeften van de ander. Met begrip zult u zelf ook meer bewegingsruimte krijgen.

4. Probeer inhaaltijd af te spreken.
Zeker vanwege de coronamaatregelen kan het voorkomen dat uw ex-partner door omstandigheden de kinderen minder vaak kan zien. Probeer in gedachten de rollen om te draaien en u af te vragen wat u in zo’n geval het liefste zou willen. De situatie is ongebruikelijk en dit kan extra naar zijn.

Zeker nu is het balanceren tussen afspraken en coulance. En dat terwijl het vertrouwen misschien ver te zoeken is. Als mediator kan ik u helpen om de wensen van u en uw ex-partner dichter bij elkaar te brengen. Vaak zie ik dat zelfs door tegenslag er meer overleg plaatsvindt en daardoor de situatie juist verbetert.

mei 2021

 

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs