Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

IIndexatie 4eder jaar moet de alimentatie geïndexeerd worden. Ieder alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden, wordt ieder jaar vastgesteld door de minister van Justitie. Voor 2022 is het verhogingspercentage vastgesteld op 1,9%.

 

Kinderalimentatie
Als u kinderalimentatie betaalt aan uw ex-partner dan moet u deze indexering doorberekenen. Dit betekent dat per 1 januari het bedrag 1,9% hoger wordt. De ex-partner hoeft u daar niet eerst om te vragen of u een brief te sturen. Deze automatische verhoging is meestal vastgelegd in het ouderschapsplan of als dat er niet is, in het convenant.

Partneralimentatie
Als er indexatie is afgesproken over de partneralimentatie dan dient u ook dit bedrag met het indexpercentage te verhogen.

Je indexering gaat niet automatisch.
Je krijgt hier geen bericht van. Het is dus als alimentatiebetaler belangrijk om dit zelf in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan kan jouw ex-partner de indexering tot vijf jaar terug gaan vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan. Ook als je eigen loon niet omhoog is gegaan blijft de indexering wettelijk verplicht.

Bereken hier de geïndexeerde alimentatie:Rekentool LBIO

De jaarlijkse indexatie roept elk jaar weer vragen op. Heeft u een vraag? Stel hem dan gerust.

(dec. 2021)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs