Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

meisje geld 5“Kinderen kosten veel geld". Een scheiding kan er voor zorgen dat kinderen nog meer geld gaan kosten of dat jezelf als ouder minder inkomsten hebt. Gelukkig draagt de overheid een steentje bij. Althans, als je de zaken bij de scheiding goed regelt. In deze blog kun je lezen hoe met weinig moeite een behoorlijk fiscaal voordeel kan worden behaald.

Situatie
Marlies en Erik besluiten begin 2021 dat ze niet meer samen verder willen en besluiten te gaan scheiden. Over de manier van opvoeden van hun drie kinderen – Pieter (10 jaar), Beau (7 jaar) en Zoë (4 jaar) – zijn Erik en Marlies het gelukkig snel eens. Ze besluiten voor co-ouderschap te gaan. Er wordt een kinderrekening geopend waar elk kwartaal de kinderbijslag op gestort gaat worden. Daarnaast gaan Erik en Marlies ieder € 50 per maand * op de rekening storten. De tijd dat de kinderen bij de ouders zijn wordt eerlijk gedeeld. Erik is arbeidsongeschikt en heeft een uitkering van bruto € 1.500 per maand. Marlies werkt bij de gemeente en verdient € 2.800 bruto per maand.
Vooral Erik maakt zich zorgen om zijn financiele situatie na de scheiding. Hij heeft ergens gelezen dat er fiscaal voordeel te behalen is als de kinderen op zijn adres ingeschreven staan. Marlies gaat hier niet zomaar mee akkoord, zij wil ook fiscaal voordeel. De tot nu toe zo harmonieuze scheiding dreigt volledig uit de hand te lopen. Erik en Marlies besluiten advies in te winnen, hoe zit het nu echt?

Inkomensafhankelijke combinatiekorting
Werkende ouders met kinderen onder de 12 jaar hebben recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Omdat Erik een uitkering heeft en dus niet werkt, hebben Erik en Marlies deze korting nog nooit gehad. Marlies heeft gehoord dat dit na de scheiding anders is, maar vraagt zich af of zij ook recht op de combinatiekorting heeft als de kinderen bij Erik ingeschreven staan.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja. Marlies is namelijk co-ouder en de kinderen verblijven tenminste 3 dagen in de week bij haar. De combinatiekorting bedraagt voor Marlies € 2.815 op jaarbasis (2021). Erik heeft ook in de nieuwe situatie geen recht op de korting, omdat hij geen arbeidsinkomen heeft.
Voor de combinatiekorting maakt het dus niet uit waar de kinderen ingeschreven staan. De eerste hobbel is genomen, maar er is nog meer.
Tip:
Zijn de kinderen minder dan 3 dagen bij Marlies, dan zorgt gescheiden inschrijving ervoor dat Marlies toch recht heeft op combinatiekorting.

Kindgebonden budget in combinatie met de alleenstaande ouderkop
Een andere tegemoetkoming voor ouders is het kindgebonden budget. Dit is een bijdrage  van de overheid in de kosten van kinderen tot 18 jaar. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd en het inkomen van de ouder. Erik heeft uitgerekend dat als alle kinderen bij hem worden ingeschreven hij recht heeft op € 532 per maand aan kindgebonden budget. Een fors bedrag en daarom is Erik heel stellig: de kinderen moeten bij hem worden ingeschreven. Marlies twijfelt of dit niet handiger kan.
De berekening van Erik klopt, hij kan maximaal € 532 per maand aan kindgebonden budget krijgen. De twijfel van Marlies is echter terecht, het kan handiger. Door Zoë bij Marlies in te schrijven krijgt zij recht op € 299 kindgebonden budget per maand. Erik op zijn beurt ontvangt dan altijd nog € 455 per maand. Het extra fiscale voordeel door de aparte inschrijving van Zoé is dus € 222 per maand. Verder voelt het voor Marlies ook gewoon beter als één van de kinderen bij haar ingeschreven staat.

Na het zien van de cijfers was Erik snel overtuigd, het extra geld komt uiteindelijk ook de kinderen ten goede. Dankzij de toelichting was de lucht weer geklaard tussen Erik en Marlies en besluit Marlies om maandelijks een extra storting van € 100 te doen op de kinderrekening.

* deze bedragen zijn fictief

(mei 2021; mede tot stand gekomen naar artikel van Rob Welling, fiscalist)

 

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs