Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

scheiden zonder ruzie
Bij een echtscheiding lijkt het er op dat alles alleen om geld draait en het gevoel compleet lijkt uitgeschakeld. Niets is echter minder waar. De mensen die ik aan tafel krijg zijn over het algemeen rustig en beheerst en willen graag in goed overleg hun scheiding afronden. Tijdens de gesprekken  komt echter vaak naar voren dat de partners emotioneel op een ander niveau zitten.

De initiatiefnemer is meestal al veel verder in de acceptatie en verwerking dan de partner die geconfronteerd werd met het scheidingsverzoek. Die zit nog helemaal aan het begin van het verwerkingsproces.  Aan de andere kant wordt de initiatiefnemer ook geplaagd door emoties omdat hij of zij niet gelukkig was en een scheiding als enige oplossing zag.

Boosheid, angst, woede en verdriet zijn geen goede basis in de zoektocht naar een constructieve oplossing. Beide ex-partners moeten vaak nog jaren na de scheiding met elkaar door een deur kunnen omdat er kinderen in het spel zijn of zij elkaar in de vriendenkring of op het werk nog tegenkomen.
Maar wat moet je dan met je negatieve gevoelens? Zowel het onderdrukken van je gevoel als het ongenuanceerd uiten kan nogal destructief zijn. De uitdaging is om constructief om te gaan met je negatieve gevoel en naast gevoel ook logica in te zetten. Een echtscheidingsmediator kan je daarbij (als neutrale derde) helpen.

Door de scheiding raak je je partner, je gezin, je toekomstverwachtingen en een groot deel van je gezamenlijke bezittingen kwijt. En dat doet pijn. Door tegenstrijdige belangen zijn conflicten met je toekomstige ex-partner vaak niet te vermijden. Voor de oplossing zijn er drie basis-benaderingen:
1. Het gevecht: een persoon wint, de ander verliest
2. De vlucht: de ene persoon spreekt zijn/haar wensen niet eens uit maar schikt zich naar de wensen van de ander
3. De samenwerking: beiden onderkennen de rechten van de ander. Beiden moeten misschien op enkele punten toegeven maar zien in dat door met elkaars wensen en behoeften rekening te houden een conflict voorkomen kan worden.

De laatste variant zal het meest recht doen aan de oorspronkelijke bedoeling van jullie huwelijk. Door een vechtscheiding te voorkomen besteed je niet alleen veel minder geld aan je scheiding maar beperk je ook de emotionele impact voor je kinderen, familie en vriendenkring en niet te vergeten jezelf. Het is daarom belangrijk tijdens het echtscheidings-proces een goede begeleider te zoeken die jullie helpt bij het zoeken van oplossingen en zorgt dat beide partners hun wensen en behoeften in alle rust kunnen uiten. Als financieel echtscheidingsmediator kijk ik niet alleen naar de financiële aspecten maar besteed ik ook aandacht aan emoties en praktische zaken. Door samen te zoeken naar een goede verdeling, met respect voor elkaars wensen en behoeften is het mogelijk zonder ruzie uit elkaar te gaan.

Een echtscheiding gaat dus niet alleen over geld.
Je grootste wens is weer gelukkig worden!

Wil je weten of een echtscheidingsmediator ook voor jullie de beste keuze is, bel dan gerust naar 0418-841130. Je mag je vraag ook per mail stellen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of download mijn gratis e-book met 33 praktische tips waar je echt iets aan hebt op www.compleetscheiden.nl.

(oktober 2019)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs