Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

Rutte IIIKinderen vragen niet om een scheiding en zij zijn dan ook de kwetsbare groep die beschermt dient te worden. Het nieuwe regeerakkoord gaat er op toezien dat er meer aandacht komt voor kinderen in een scheidingssituatie. Maar wat kan de regering doen?  En is het niet vooral  de taak van de ouders om te zorgen dat kinderen niet in de knel komen?

Het nieuwe kabinet heeft vooruitstrevende plannen voor kinderen die bij een scheiding betrokken zijn. Dit blijkt uit het regeerakkoord2017 -2021 dat onlangs werd gepresenteerd door Rutte III. De belangrijke vraag die de regering te beantwoorden heeft is uiteraard hoe je ouders kunt ondersteunen bij het voortgezet ouderschap. Het uit 2009 stammende ouderschapsplan was een eerste stap. Wat wordt de volgende stap?  

 1. Beleid om vechtscheidingen te voorkomen

In het stuk personen- en familierecht van het regeerakkoord staat dat er landelijk beleid komt op het voorkomen van ‘vechtscheidingen’. Het nieuwe kabinet is zich er van bewust, dat echtscheidingen die problematisch verlopen veel schade kunnen aanrichten bij kinderen. In het nieuwe beleid zal het belang van het kind bij scheidingen dan ook nog meer voorop staan. Een klein detail is de opmerking dat naast het contact met de ouders nu ook de grootouders worden benoemd. Eerder schreef ik hier al een blog over omgangsregeling opa en oma

2. Onderzoek naar actualisering familierecht

Al langer bekijkt de regering hoe het familierecht geactualiseerd kan worden. Zo trouwt men na 1 januari 2018 al niet meer in gemeenschap van goederen maar in een beperkte gemeenschap. Daarnaast wordt aanvullend onderzoek gedaan naar alimentatie en andere zaken die een echtscheiding moeilijk maken. Hierbij wordt nog eens extra onderstreept dat het belang van het kind leidend is.

3. Mediation

Rutte III vindt ook dat de bestaande juridische procedures te complex zijn en niet altijd voldoen aan het oplossen van problemen. De mogelijkheid zal dan ook worden onderzocht om mediation uit te breiden om geschillen te beslechten en de scheiding professioneel te begeleiden. Het zou zelfs kunnen leiden tot wetgeving rondom mediation. Bij scheidingen met kinderen is mediation altijd beter dan afzonderlijke advocaten. Als beslissingen in goed overleg genomen worden is er ook na de scheiding meer respect en rust dan wanneer de rechter belangrijke knopen moet doorhakken. Het gaat namelijk niet altijd over de uitkomst maar veel meer over de manier waarop de beslissingen zijn genomen. Een mediator kan juist daar een zeer waardevolle hulp zijn.

 4. Een minister voor familiezaken

Naar verwachting zal er een Minister van Familiezaken worden aangesteld. Deze minister heeft als mooie taak er op toe te zien dat bovenstaande punten gerealiseerd worden. Het zou mooi zijn als kinderen die te maken krijgen met een scheiding de toekomst met meer vertrouwen tegemoet kunnen gaan zien dan nu. Zeker als je weet dat per jaar ruim 70.000 kinderen te maken krijgen met een echtscheiding.

Een boodschap aan alle ouders

Vind jij dat de overheid moet zorgen dat er minder vechtscheidingen komen? Of is dat jouw eigen verantwoordelijkheid? Natuurlijk kan het helpen als de wetgeving zuiver en gebalanceerd is en rekening houdt met alle partijen maar je kan zelf veel bijdragen aan een goed verloop van de scheiding. Als je begint met je eigen belangen ondergeschikt te maken aan die van jullie kinderen en bewust bent van wat kinderen nu echt willen van hun ouders, dan heb je kans dat de schade beperkt blijft. Goed uit elkaar gaan kan echt!

Wil je hier meer over weten? Download hier mijn gratis e-book  met 33 tips waar je echt iets aan hebt of maak samen een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs