Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

decembermaandSinterklaas is weer in het land. Het begin van de vele feestelijkheden in december. Na de scheiding zien de feestdagen er vaak heel anders uit en wordt het gemis vaak dubbel gevoeld. Familietradities en de belangen van samengestelde gezinnen maken het overleg en afstemmen van alle agenda’s soms erg lastig.

 

Tijdens de gesprekken met mijn cliënten zoeken we naar passende oplossingen voor de feestdagen en hoe deze met name voor de kinderen zo fijn mogelijk kunnen verlopen. Ondanks dat de ouders vaak heel zorgvuldig over de inhoud van die afspraken nadenken, komt het toch voor dat afspraken in de praktijk niet goed lopen of een beetje fijn-geslepen moeten worden.

Wil jij ook fijne en ongecompliceerde feestdagen? Bekijk dan nog even deze tips:

Begin op tijd met overleg, op die manier heb je nog ruimte om oplossingen te zoeken.

Gun de ander het plezier met de kinderen. Probeer rekening te houden met elkaar en zie elkaar niet als ex-partners, maar als collega-ouders. Ook al is jullie relatie voorbij, je blijft toch de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar het ouderschap, ook al heeft dat tot gevolg dat je kinderen om het jaar met Sinterklaas, Kerst of de jaarwisseling niet bij jou zijn.

Leg de afspraken vast. Vaak zijn de afspraken in het ouderschapsplan helder en duidelijk maar globaal vastgelegd. Maak daarom ook afspraken over halen, mee-eten en terugbrengen voor alle feestdagen en leg ze vast in een mail of appje. Dit voorkomt vergissingen.

Maak geen ruzie. Als het niet precies gaat zoals je zelf wilt, geef dat dan rustig aan maar probeer het daarna naast je neer te leggen. Houd het belang van de kinderen goed voor ogen. De feestdagen zijn ook spannend voor kinderen, brengt geen extra spanning in hun leven door te kibbelen over de afspraken.

Plan niet te veel en ook niet dubbel. Twee keer Sinterklaas is uiteraard goed te doen maar overlaad ze niet. De helft van de cadeaus bij mama en de helft bij papa kan een prima oplossing zijn. Alle familieleden bezoeken tijdens de kerst is ook een uitdaging die onrust kan geven. Misschien kan je een bezoek op een andere dag in de kerstvakantie plannen zodat er tijd overblijft voor een lekkere winterwandeling voor het kerstdiner.

Plan zelf iets gezelligs op de dag(en) dat je geen kinderen heb, zodat de kinderen met een gerust hart naar de andere ouder kunnen vertrekken.

En bovenal: GENIET! Van de tijd met je kinderen en van de tijd zonder je kinderen.
Het zou jammer zijn als de kinderen later terugkijken op feestdagen waarbij verdriet de boventoon voerde. Je kan niets veranderen aan de feestdagen, maar wel aan jouw houding op die dagen.

Ik wens je alvast hele fijne feestdagen!

Heb je nog vragen naar aanleiding van mijn blog? Bel dan gerust op 0418-841130 om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je mag je vraag ook per mail stellen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of download mijn gratis e-book met 33 praktische tips war je echt wat aan hebt.

 (december 2018)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs