Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

schoolbordVlak voor de zomervakantie werd mij via een oud-collega gevraagd in te vallen als rekendocent in een schakelklas. Hoewel ik al jaren niet meer werkzaam ben in het onderwijs is het gebrek aan goede docenten mij niet ontgaan. Uiteraard heb ik even getwijfeld maar omdat mijn afspraken voornamelijk in de avonduren gepland stonden en ik eigenlijk wel benieuwd was of ik het nog wel zou kunnen, heb ik de uitdaging toch aangenomen.

De docent rekenen was vanwege een ingreep twee weken met ziekteverlof, dus de periode was te overzien. In die twee weken mocht ik tweehonderd leerlingen uit 16 verschillende landen, die pas een paar maanden in Nederland waren, begeleiden bij hun rekentaken. Iedere leerling was uitgerust met een tablet met een digitaal rekenprogramma op hun eigen niveau.

Wat opviel was de beleefdheid en leergierigheid van de leerlingen en het respect dat ze voor de mij als docent en voor elkaar hadden. De taal was hun grootste struikelblok. Hoe kan je een voldoende halen voor een rekentoets als je niet eens weet wat ze bedoelen met de woorden “minder” of “meest”? Een bijdehante Russische jongen scoorde onverwacht hoog bij de toets omdat hij op zijn laptopje razendsnel alle vragen in Google translate zette, vertaalde naar het Engels om de juiste som te kunnen maken. Niet helemaal de bedoeling maar wel slim opgelost. Aan het eind van de twee weken keek ik toch heel anders naar het nieuws als er gesproken werd over vluchtelingen. Toen op de laatste dag op het bord de tekst “beste monier, ik hoop dat ik nog een keer jouw zien?” stond, wist ik dat ik het goed had gedaan.

De werkdruk van docenten is behoorlijk hoog. Zij zijn niet alleen bezig de stof over te dragen aan kinderen die veel liever met iets anders bezig zijn, maar ook nog eens persoonlijk betrokken bij de twintig tot dertig individuen die elk hun eigen verhaal hebben. Een goede docent kan soms echt het verschil maken. Omdat ik toch hoofdzakelijk met echtscheidingen bezig ben, wil ik collega-docenten graag wijzen op het filmpje van Villa Pinedo met tips voor alle leraren en leraressen die een kind van gescheiden ouders in de klas hebben https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=98do3PUk4cM.
Geniet nog even van de vakantie en heel veel succes in het nieuwe schooljaar!

You have no rights to post comments

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs