Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

belastingaangifteHet is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Met alle digitalisering wordt het voor iedereen een stuk gemakkelijker gemaakt. De belastingdienst weet immers al veel van je en vult dit al vooraf in bij de aangifte. Maar wat nu als je dat jaar gescheiden bent, hoe gaat het dan met de belastingaangifte? In deze blog 5 belangrijke tips die veel geld kunnen besparen.

 

Fiscaal partnerschap

Als je gaat scheiden verandert er iets in de fiscale verbintenis die je met elkaar hebt. Het fiscale partnerschap dat tijdens het huwelijk van toepassing is zorgt er voor dat bepaalde inkomensbestanddelen aan elkaar toebedeeld mogen worden. Door deze vrije toedeling kon je bijvoorbeeld de hypotheekrente aftrekbaar maken bij het hoogste inkomen.

Als je geen fiscaal partner meer van elkaar bent, kan dat dus niet meer en moeten beide partners hun eigen aangifte doen.

Het fiscaal partnerschap eindigt als je staat ingeschreven op een ander adres dan de partner en daarbij het verzoekschrift voor de echtscheiding is ingediend bij de rechtbank.

Tip 1: Als je een deel van het jaar fiscaal partner van elkaar bent geweest, kun je er voor kiezen om voor de aangifte het gehele jaar fiscaal partner te zijn. Dit kan voordelen opleveren.

Partneralimentatie

Alimentatie voor de ex-echtgenoot is aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek in box 1 voor de betaler en is belastbaar als inkomen voor de ontvanger. Ook als de alimentatie is afgekocht met een bedrag ineens of met andere vermogensbestanddelen zoals bijvoorbeeld een huis, geldt de aftrekbaarheid bij de betaler en aftrekbaarheid bij de ontvanger.

Tip 2: Vooral het verrekenen van alimentatie met andere vermogensbestanddelen leidt in veel gevallen tot onaangename belastingaanslagen. Probeer dit te voorkomen door op tijd een financieel deskundige in te schakelen.

Maak over partneralimentatie duidelijke afspraken en leg deze ook vast in een convenant. De fiscus kijkt soms heel anders naar jullie afspraken dan jullie ze bedoeld hebben.

Kinderalimentatie

Tot 2014 was de kinderalimentatie nog wel forfaitair aftrekbaar. Nu is dat helaas niet meer zo. Toch kan de kinderalimentatie bij de aangifte over het afgelopen jaar nog een rol spelen.

Tip 3:  Toekomstige kinderalimentatie wordt door de fiscus gezien als een schuld in box 3. Indien je in box 3 (inkomsten uit) vermogen hebt dat boven de vrijstelling (in 2016 € 24.437,-) komt, dan mag je daar de complete toekomstige kinderalimentatie voor alle toekomstige jaren van aftrekken waardoor je vermogen in box 3 verlaagd wordt.  

Let op! Deze regeling geldt alleen nog voor de fiscale jaren 2015 en 2016. Per 1 januari 2017 kan deze schuld niet meer opgevoerd worden.

De eigen woning

Geef de eigen woning correct op bij de aangifte. Kies je er voor om in het jaar van scheiding nog fiscaal partner te zijn dan verandert er voor die aangifte niet zo veel in vergelijking met het jaar ervoor.

Is er geen fiscaal partnerschap meer dan dient elke partner zijn eigen deel van de woning aan te geven. Het eigen woning forfait (inkomen) en de hypotheekrente (aftrek) komt jullie ieder toe, meestal in de verdeling 50/50.

Als je zelf niet meer in de woning woont en de ander wel, moet je jouw deel van het Eigen woning forfait bij je inkomen optellen. Omdat je feitelijk het woongenot aan de ander hebt gelaten mag je in dezelfde aangifte het eigen woning forfait aftrekbaar maken als alimentatie. Bij de ex-echtgenoot die in de woning is blijven wonen wordt zijn/haar deel van het eigen woning forfait als inkomen belast en ook het deel dat als alimentatie te boek komt.

Voor de hypotheekrente geldt ongeveer een zelfde regeling. Als je de woning hebt verlaten en de ex-echtgenoot is er blijven wonen, dan mag je de woning fiscaal nog als eigen woning beschouwen voor de duur van twee jaar. Hierdoor blijft de hypotheekrente aftrekbaar.

Betaal je volledig de hypotheekrente, dus ook het deel van de ex-echtgenote die in de woning is blijven wonen, dan kan je dit voor de duur van twee jaar geheel aftrekbaar maken. Je eigen helft als hypotheekrente en de andere helft als persoonsgebonden aftrek (partneralimentatie)

Tip 4: De woning is bij een echtscheiding een complexe materie. Laat je dus goed begeleiden.

Kosten voor vaststellen en inning alimentatie

Tip 5: Als je het afgelopen jaar kosten hebt gemaakt voor het vaststellen of innen van de partneralimentatie, dan mag je die kosten in mindering brengen op de fiscale aangifte.
Let op! Alleen de ontvanger van de partneralimentatie kan dit doen. De betaler helaas niet.

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs