Per jaar zijn er meer dan 70.000 kinderen betrokken bij een scheiding. Omdat na een scheiding de zorg voor de kinderen goed geregeld moet worden, zijn ouders verplicht hier afspraken over te maken. Afspraken over de kinderalimentatie roept bij ouders vaak vragen op. Bijvoorbeeld over tot wanneer er kinderalimentatie betaald dient te worden. In deze blog geef ik je hierover meer duidelijkheid.
Op grond van de wet ben je als ouder verplicht om de kosten voor de verzorging en opvoeding van je kind te betalen. Deze verplichting geldt totdat het kind meerderjarig is geworden en dat is met 18 jaar. Maar hier stopt de wettelijke verplichting voor jou als ouder niet. Voor jongmeerderjarigen, tussen de 18 en 21 jaar die nog naar school gaan of studeren, is er ook een verplichting op grond van de wet. Deze verplichting geldt totdat het kind 21 jaar is geworden.
Maar wat nu als mijn kind van 20 werkt en zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien? Wat is dan de wettelijke verplichting?
De Hoge Raad heeft op 30 september 2016 een uitspraak van het gerechtshof ongedaan gemaakt. In deze zaak had een moeder aan de rechter van het hof gevraagd om de alimentatie voor haar jongmeerderjarige zoon op nihil te stellen. De reden die de moeder daarvoor aanvoerde was dat haar zoon in zijn eigen levensonderhoud kon voorzien en dus niet meer afhankelijk was van de alimentatiebijdrage van zijn moeder. Het hof stelde de moeder in het gelijk. De Hoge Raad heeft deze uitspraak nu ongedaan gemaakt omdat zij vindt de behoeftigheid van de jongmeerderjarige geen rol speelt in de ouderlijke verplichting. Kortom de (kinder)alimentatie dient tot 21 jaar betaald te worden.
In de uitspraak werd dit als volgt verwoord:
“3.3.3 Het hof heeft in rov. 3.11, geoordeeld over de behoeftigheid van de jongmeerderjarige. Op grond van art. 1:392 lid 2 BW in verbinding met art. 1:395a BW speelt de behoeftigheid van de jongmeerderjarige geen rol bij het vaststellen van de onderhoudsplicht van de ouders. Ouders zijn immers onderhoudsplichtig jegens hun kinderen die jonger zijn dan 21 jaar, ook als die kinderen niet behoeftig zijn doordat zij in hun eigen levensonderhoud zouden kunnen voorzien, bijvoorbeeld door te werken. De klacht is dus gegrond.”
Wilt je meer weten over kinderalimentatie en hoe je samen de beste afspraken voor jullie kinderen kunt maken, neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.
(maart 2017)