Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

dag van de scheidingBijna 219 jaar geleden, op 15 september 1796, werd in Nederland de eerste echtscheiding uitgesproken. Daarom heeft de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) besloten om rond deze datum landelijk aandacht te vragen voor de noodzaak van deskundige begeleiding bij scheidingen. Zo hoeft een echtscheiding niet uit te monden in een vechtscheiding. De vFAS pleit ervoor om het proces tijdens en rondom een echtscheiding te verbeteren. Eventuele betrokken kinderen hoeven zo niet de dupe van de scheiding te worden. Het motto van de vFAS is dan ook 'uit elkaar, met respect voor elkaar'. Sinds 2010 wordt jaarlijks de 'Dag van de Scheiding' georganiseerd.


De dag van de Scheiding? Ik zet er toch mijn vraagtekens bij. Ten eerste bij de datum. Waarom kiest men voor 11 september? Als ik aan deze datum denk dan zie ik twee wolkenkrabbers instorten met alle vreselijke gevolgen van dien. Groot verdriet kwam die dag in vele Amerikaanse huizen binnen. Vreselijk als je er weer aan denkt. Waarom wordt er dan gekozen voor 11 september? Ik weet het echt niet. Is het misschien om dat alle scholen weer zijn begonnen en de mensen weer in de dagelijkse sleur geraken? Is het omdat de vakantie voorbij is en statistisch gezien veel mensen dan aan scheiden gaan denken? Of zou het gewoon een marketing instrument zijn zoals Moederdag, Dierendag of de dag van het Vergeten Kind. Ik blijf naar de reden gissen.


Waarom moet er een Dag van de Scheiding zijn? Wat mij betreft hoeft zo'n marketing dag niet. Alsof mensen juist op die dag even stil gaan staan bij hun wellicht voorgenomen scheiding. Of dat de mensen massaal die dag aan hun partner aangeven dat ze willen gaan scheiden. Allemaal onzin natuurlijk. Mensen die twijfelen aan hun relatie of het huwelijk lopen daar lang mee rond. Meestal in eenzaamheid. Dit emotionele traject is niet te plannen. Het lijkt me ook niet goed. Men doet de scheidingsmelding als men er klaar voor (of mee) is. Niet eerder of later en al helemaal niet op 11 september.
Wat mij betreft dient de beroepsgroep waartoe ik behoor elke dag van het jaar bijzondere aandacht voor scheiden te hebben. De telefoon dient elke dag bemand te zijn voor die ene vraag die brandt op de tong van de onbekende die jou belt. Elke dag dien je bereid te zijn om een gratis eerste consult te geven. Elke dag dien je de cliënt met raad en daad bij te staan in deze moeilijke periode en niet alleen op 11 september.


Al schrijvende besef ik dat ik nu ook 11 september aangrijp voor het schrijven van de kritische noot. Ik vergeef het mezelf omdat ik weet dat ik ook na 11 september dat doe wat nodig is om een scheiding geen vechtscheiding te laten worden. Bel dus gerust voor die ene dringende vraag of vraag een gratis intake aan. Ook mijn e-book met 33 tips is 365 dagen per jaar gratis te downloaden van mijn website.

(september 2015)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs