Als je te maken krijgt met een echtscheiding staat je wereld op zijn kop. Waar moet je beginnen? Wat gaat er gebeuren? Hoe ziet jouw toekomst er uit en die van je kinderen? Een hoofd vol met vragen en zorgen en dan heb je natuurlijk ook nog de emoties. Alles bij elkaar kun je wel wat professionele hulp gebruiken. Ga je naar een advocaat of kies je voor een mediator? Lees hieronder wat mijn clienten hier over zeggen.
- "Voorkomen dat het een Vechtsscheiding wordt”, staat met stip bovenaan. Je kunt nu nog goed met elkaar communiceren en je wilt dit graag ook zou houden. Het kiezen voor een mediator boven een advocaat kan er voor zorgen dat de communicatie goed blijft. De mediator begeleidt de gesprekken en is neutraal en onpartijdig.
- "We willen samen ouders voor de kinderen blijven”. In goed overleg scheiden kan er aan bijdragen dat jullie samen als co-ouders kunnen blijven functioneren. Rancune en verbittering kunnen er voor zorgen dat de kinderen last krijgen van de houding die de ouders tegenover elkaar hebben. Mediation kan een bijdrage leveren aan het verwerken van de emoties en het vormgeven van het voortgezet ouderschap.
- "We willen er samen goed uitkomen”. Je wilt samen belangrijke beslissingen in de scheiding nemen en niet dat de rechter afspraken oplegt. Jullie willen een verlies/win-uitspraak van de rechter voorkomen en kiezen liever voor een win/win situatie. Een mediator begeleidt de gesprekken en houdt rekening met jullie gezamenlijke belangen. Afspraken die samen gemaakt worden, houden langer en zijn ook beter te accepteren dan opgelegde afspraken.
- “We willen de kosten zo laag mogelijk houden”. Logisch zou je zeggen, maar wat kost het dan? Een mediator heeft een veel lager uurtarief dan een advocaat. Hierdoor zal de keuze voor een mediator goedkoper zijn. Ga je ieder naar een afzonderlijke advocaat dan weet je dat de portemonnee behoorlijk wordt aangesproken. Je hebt dan sowieso dubbele kosten en ook nog eens de kans op een langere juridische strijd. Kassa voor de advocaten! Daarbij komt dat een bij de Raad voor Rechtsbijstand geregistreerde mediator ook kan nagaan of je voor rechtsbijstand (toevoeging) in aanmerking komt.
- "We willen er snel uitkomen”. Veel cliënten willen weten hoe lang een echtscheiding duurt. Dit antwoord is uiteraard afhankelijk van de situatie. Als het nodig is kan het snel maar het is ook goed om de tijd te nemen om beslissingen weloverwogen te nemen en afspraken te laten bezinken. De mediator zorgt voor een efficiënt traject dat erop gericht is om samen tot oplossingen en afspraken te komen. Een snel maar ook verantwoord traject is emotioneel en financieel beter.
- “We willen advies, we weten niets”. Het klinkt logisch maar, de ene mediator is de andere niet en dat geldt ook voor advocaten. Bij een echtscheiding krijg je naast alle emoties ook te maken met juridische, financiële en fiscale zaken. Dit vraagt om expertise. Kies daarom altijd voor een professional die aantoonbaar over de juiste kennis beschikt.
- “We hebben je naam van iemand gekregen, die zeer tevreden was”. Altijd fijn als je op deze manier te horen krijgt dat je je het voor die ene cliënt goed gedaan hebt. Het legt de lat terecht hoog, maar dat mag ook. Het is niet niks, een scheiding.
(februari 2019)