Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

mediation2Een paar weken geleden werd ik gebeld door een mevrouw met de vraag of ik haar bij haar scheiding wilde bijstaan. Zij vroeg hulp bij alle juridische en financiële vraagstukken die een scheiding met zich meebrengt. Ik vroeg haar wat haar man wilde? Dat wist ze nog niet. Ze had met hem nog geen overleg gehad hoe de echtscheiding begeleid moest worden. Zij wilde in ieder geval steun en advies en zeker geen vechtscheiding. Ik stelde haar voor om samen met haar en haar man aan tafel te gaan voor een oriënterend gesprek. Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat zij niet goed wisten wat mediation was. Na het gesprek werd de keuze snel gemaakt: zij wilden samen dat ik hen zou begeleiden bij de echtscheiding.

Is mediation iets voor jullie?
Het is verstandig om bij een scheiding een professional in te schakelen. De financiële, fiscale en emotionele consequenties zijn voor een leek bijna niet te overzien. Daarnaast zijn beide echtelieden vaak behoorlijk uit het lood geslagen, en murw van de vele goedbedoelde maar vaak tegenstrijdige adviezen uit hun omgeving. Een ervaren en onafhankelijke professional is in staat beide partijen te begeleiden als de emoties oplopen. De mediator geeft ruimte voor de emoties, waardoor er daarna vaak betere afspraken gemaakt kunnen worden.
Mediation is zeker aan te raden wanneer relationele factoren een belangrijke rol spelen. Bij een echtscheiding heb je er bijvoorbeeld alle belang bij dat je na de scheiding nog met elkaar overweg kunt, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. En de kans dat dat lukt wordt groter als je samen naar een oplossing zoekt.

Misverstand!
Het is een groot misverstand dat beide partners een scheidingswens moeten hebben om met behulp van mediation te scheiden. Uit ervaring weet ik dat meestal één van de echtgenoten wil scheiden en de ander niet. De eerste schrik-reactie is dan dat ieder een eigen advocaat gaat zoeken. Toch kan een eerste gesprek met een mediator erg zinvol zijn om een conflictscheiding te voorkomen. Een mediator zoekt namelijk naar de overeenstemming en bewaakt de belangen van beide partijen. 

Overweeg je te gaan scheiden en wil je dit zo goed mogelijk doen, dan is mediation misschien ook voor jullie de juiste keuze. Neem gerust contact met mij op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Als familiemediator met inschrijving bij de Raad voor de Rechtsbijstand kunnen mijn clienten eventueel gebruik maken van gesubsidieerde bijstand.

(mei 2019)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs