Als je gaat scheiden is daar altijd de tussenkomst van de rechter voor nodig. Dit betekent dat je altijd een verzoek in moet dienen bij de rechtbank. Het maakt daarbij geen verschil of je nu wel of geen kinderen hebt. Daar is nu verandering in gekomen.
Op vrijdag 5 september 2014 heeft de tweede kamer ingestemd met een wetvoorstel van staatssecretaris Teeven. Hierdoor is het voor echtparen, zonder minderjarige kinderen, mogelijk om zonder tussenkomst van rechter te scheiden. De ambtenaar van de burgerlijke stand spreekt dan de scheiding uit. Voor echtparen met minderjarige kinderen blijft de procedure ongewijzigd.
“Advocaat niet meer nodig, mediator wel aan te raden”.
Natuurlijk mogen mensen die onder de nieuwe groep vallen wel naar de rechter als zij dat willen. Het is echter nu nog aantrekkelijker en zeker ook verstandig om een mediator in te schakelen bij een scheiding. De mediator, het liefst met RFEA registratie, kan als neutrale gesprekpartner zorgen voor een snelle overeenstemming en zodoende voorkomen dat er alsnog conflicten ontstaan. De mediator zorgt ervoor de afspraken in een convenant worden opgenomen en dat de stukken bij de ambtenaar van de burgerlijke stand komen. Een advocaat, die het verzoekschrift in moet dienen, en de griffierechten voor de Rechtbank komen te vervallen. Dit scheelt honderden euro’s.
(september 2014)