Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

studerenVeel kinderen gaan in deze periode aan een studie beginnen. Een spannende periode voor de kinderen en een dure periode voor de ouders. De overheid draagt bij in de kosten van de studie maar dit is bij lange na niet genoeg om alle kosten van collegegeld, boeken, excursies, laptop, etcetera te dekken. De kinderen zullen dan financieel terugvallen op hun ouders. Even een paar jaar samen de broekriem aantrekken zou je zeggen. Maar hoe zit dat nu als de ouders gescheiden zijn?


Een praktijk geval: een vader vraagt mij of ik hem wil helpen in een geschil dat hij met zijn ex heeft. Wat speelt er: in 2007 zijn de man en de vrouw gescheiden. Hun kinderen zaten op dat moment op de basisschool. De scheiding verloopt stroef maar uiteindelijk lukt het om afspraken in een convenant vast te leggen. We zijn nu zeven jaar verder en de oudste gaat beginnen met een Hbo-opleiding. De moeder meldt zich bij de vader met rekeningen van de school. De vader zegt dat hij al genoeg betaalt aan alimentatie. Het conflict is geboren.


Zonder in details te treden blijkt dat deze mensen in 2007 wel afspraken hebben vastgelegd maar niet hebben stilgestaan bij de periode dat de kinderen zouden gaan studeren. Daarnaast was het in 2007 nog niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het convenant staan dan ook bijna geen afspraken die over de kinderen gaan. Beide ouders moeten nu dus weer opnieuw met elkaar in gesprek om dat deel van de scheiding, die al stroef en emotioneel verliep, op te pakken.


Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. De man en vrouw (en hun advocaten) hadden dit kunnen voorkomen door simpelweg iets verder te kijken dan de wettelijke neus lang is.


De wet geeft aan dat ouders, ook als ze gescheiden zijn, hun kinderen moeten onderhouden. Dat betekent dat zij de kosten voor verzorging en opvoeding dienen te dragen. Het gaat hier om minderjarige kinderen, dus tot 18 jaar. De ouderlijke verplichting loopt echter door na de 18e verjaardag en wel tot de 21ste verjaardag. De kinderalimentatie wordt naar draagkracht van de ouders berekend. Na de 21e verjaardag zijn er geen wettelijke bepalingen meer voor een bijdrage in de kosten voor verzorging, opvoeding en studie. Ouders kunnen dit wel met elkaar overeenkomen in een ouderschapsplan of convenant.


Het bereiken van de 21ste verjaardag is voor veel advocaten het eindpunt voor de alimentatieverplichting voor de kinderen. Als gescheiden ouders tijdens de scheiding niet verder hebben gesproken dan deze leeftijd, ligt het conflict op de loer en de kinderen zijn de dupe.
Tip: Bespreek altijd de toekomstige studiekosten van de kinderen bij een echtscheiding. En zorg voor een ouderschapsplan op maat. Dit voorkomt conflicten in de toekomst. Een goede mediator kan helpen.


En met de vader en moeder uit de praktijk? Die hebben een oplossing gevonden waar beiden mee verder konden. Nu maar hopen dat de studie een succes wordt.

 (september 2014)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs