Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

belastingVeel mensen die zijn gescheiden betalen alimentatie voor hun kinderen. Dit maandelijkse bedrag is tot en met dit jaar nog voor een vast bedrag aftrekbaar van de inkomsten belasting. Vanaf 2015 is het niet meer aftrekbaar. Wat is er aan de hand?

Wet hervorming kindregelingen.

Vanaf 2015 hebben we te maken met de Wet hervorming kindregelingen. De overheid wil met deze hervormingen een vereenvoudiging nastreven in de kindregelingen. Daar waar men nu nog 11 verschillende regelingen heeft, zijn er vanaf 2015 nog maar 4. Dit kan dus forse financiële gevolgen hebben voor iedereen met kinderen en zeker voor gescheiden ouders.

De afschaffing van de kinderalimentatieaftrekpost.

Het vervallen van deze aftrekpost ‘uitgaven levensonderhoud kinderen’ heeft niet alleen financiële gevolgen voor de ouder die de aftrekpost geniet ( meestal de vader) maar kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de reeds vastgestelde kinderalimentatie bij echtscheiding. Immers bij de vaststelling van de hoogte van kinderalimentatie is rekening gehouden met deze fiscale teruggaaf. De draagkracht van de betalende ouder wordt vanaf 2015 minder en dit kan weer leiden tot nieuwe discussies tussen de gescheiden ouders. Hier zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten. De wetgever heeft dit ook ingezien en wil natuurlijk voorkomen dat er veel nieuwe en pijnlijke rechtszaken gevoerd moeten worden. Men heeft de overheid gevraagd om bij de raad voor de rechtsbijstand met een standaard rekenregel te komen. We wachten af.

Alleenstaande ouderkorting.

Ook deze regeling komt te vervallen. Alleenstaande ouders die een kind onder de 18 jaar verzorgen ( ingeschreven op het adres van die ouder) kreeg een extraatje ter ondersteuning. Dit bedrag in de vorm van een heffingskorting kon oplopen tot € 2.266 per jaar netto. Het besteedbaar maandinkomen wordt dus in een keer met ongeveer € 200,- verlaagd. Een flinke aderlating voor een alleenstaande ouder. Krijgen we er dan niet voor terug?

Compensatie voor de alleenstaande ouder.

Vanaf 2015 kan men in aanmerking komen voor een compensatie van maximaal € 2.800 per jaar bij het kindgebonden budget ( de alleenstaande ouderkop). Deze is inkomens afhankelijk tot een maximum inkomen van € 84.000 en er wordt ook gekeken naar het vermogen in box 3.

Wat zijn de gevolgen voor de belastingen?

Vanaf 2015 vervallen de volgende kortingen en aftrekpost voor de inkomstenbelasting:

  • Alleenstaande ouderkorting
  • Ouderschapsverlofkorting
  • Aftrek voor uitgaven levensonderhoud kinderen.

Wil je meer weten over echtscheiding en de fiscus? Stel je vraag gerust via deze site.

(augustus 2014)

You have no rights to post comments

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs