In mijn praktijk kom ik regelmatig financiële vraagstukken tegen die in eerste instantie eenvoudig op te lossen lijken maar die toch nog wel wat haken en ogen hebben. Kennis is dus vereist.
Zo is de verdeling van de lijfrenteverzekering voor veel mediators en advocaten een bron van problemen en onwetendheid.
Op 21 mei 2014 bepaalde de Rechtbank Limburg nog dat een lijfrenteverzekering gesplitst moest worden om te voorkomen dat de vrouw, bij toekenning aan de man, onaanvaardbaar veel belasting zou moeten betalen http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLIM:2014:4563.
Hoe zit dat dan?
Stel, er is een lijfrente van 100.000 euro( bruto) die verdeeld moet worden. De man krijgt de volledige lijfrente en hij betaalt de vrouw 35.000 euro (netto) ter compensatie. Dat lijkt eerlijk verdeeld. De vrouw zal echter vreemd opkijken als de belastingdienst die 35.000 euro fiscaal belast waardoor zij meer dan 10.000 euro belasting moet betalen (afhankelijk van de hoogte van het belastbaar inkomen) en de man een zelfde bedrag mag aftrekken van de belasting. Om dat te voorkomen heeft de rechtbank beslist dat de lijfrente keurig gesplitst moet worden. De verzekeraar zal hiervoor waarschijnlijk extra kosten in rekening brengen maar het kan niet anders. Of toch wel?
Hoe kan je financiële schade voorkomen?
Wat niet iedere adviseur weet, is dat partners in het jaar van scheiding kunnen doen alsof zij het hele jaar fiscaal partner waren (artikel 2.17 lid 5 sub c en lid 7 Wet IB 2001). Dit verzoek moet dan bij de aangifte gedaan worden. Het enige wat de vrouw dan nog eventueel moet betalen is de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Voor de rest kan er fiscaal neutraal verdeeld worden.
Deskundig advies
Bij een echtscheiding moeten in korte tijd een flink aantal financiële en fiscale beslissingen worden genomen. Het is dan goed om een specialist in de arm te nemen die op de hoogte is van de laatste wetgeving en mogelijkheden. Je mag van mij als Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) en Mediator (MfN) een gedegen advies verwachten in een periode die op zich al ingewikkeld genoeg is.
Heb je zelf een (financiële) vraag rond je echtscheiding? Laat het me weten, ik help je graag.
(augustus 2014)