Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

De ondernemerAls je gaat scheiden komt er heel veel op je af en moeten er in een relatief korte tijd belangrijke juridische en financiële beslissingen genomen worden. Dat is al moeilijk als je particulier bent maar wat betekent dit voor een ondernemer die gaat scheiden. Graag bespreek ik kort 5 belangrijke financiële punten waar een scheidende ondernemer en zijn partner mee te maken krijgen.


1. Bent u IB ondernemer of heeft u een BV

Bent u DGA van een onderneming dan spelen er andere zaken dan als u IB ondernemer bent. Dit verschil heeft grote invloed op de afspraken die u in het licht van de scheiding gaat maken.


2. Het pensioen van de ondernemer


De ondernemer bouwt vaak aan zijn eigen pensioenvoorziening. Dit is anders dan iemand die bij een bedrijf werkt en aangesloten is bij een Bedrijfspensioenfonds. De ondernemer heeft privé voorzieningen getroffen bij een verzekeraar of heeft als DGA een pensioen in eigen beheer opgebouwd. In het kader van de scheiding dient hier goed naar gekeken te worden. Niet alleen naar de juridische kant van de pensioenen - wie heeft recht op wat?- maar ook naar de financiële afwikkeling hiervan.


3. De waarde van de onderneming

Een onderneming wordt gezien als een vermogensbestanddeel. Of de onderneming ook echt een vermogensbestanddeel is zal moeten blijken uit een boekenonderzoek of waardebepaling. Of de partner recht heeft op een deel van dit vermogen is afhankelijk van de huwelijksvoorwaarden. Ook hier zien we dus weer een mix van juridische en financiële vraagstukken.


4. Het inkomen van de ondernemer


De ondernemer geniet natuurlijk inkomen uit zijn onderneming. Dit is de winst bij een IB onderneming en loon en eventueel dividend bij een BV. Maar hoe hoog is dat inkomen nu echt? Dit kan een flink meningsverschil opleveren als gekeken gaat worden naar de draagkracht voor een alimentatie. Het is van belang dat hier zorgvuldig naar gekeken wordt en dat de aansluitende gesprekken constructief kunnen verlopen.


5. Fiscale aspecten van een onderneming in echtscheiding

Als de ondernemer uitvoer gaat geven aan de financiële afspraken van de echtscheiding, kijkt de belastingdienst altijd mee. Foute uitvoer of beslissingen kunnen leiden tot financiële schade. Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden.


Naast de 'normale' zaken van een echtscheiding heeft een ondernemer dus flink wat extra beslissingen te nemen. Deze zijn niet eenvoudig en vereisen specialistische kennis als het gaat over de afwikkeling van echtscheidingen. In Nederland bestaat een Register van adviseurs die gespecialiseerd zijn in de financiële aspecten van een echtscheiding, ook als het een onderneming betreft. Meer lezen over dit register: www.rfea.nl   U kunt natuurlijk ook meteen met mij contact opnemen. Net zo gemakkelijk.

(mei 2014)

You have no rights to post comments

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs