Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

kind en echtscheidingElk jaar raken 70.000 kinderen betrokken bij de scheiding van hun ouders. Deze kinderen kiezen zelf niet voor de scheiding maar moeten er wel mee omgaan. Ouders hebben een belangrijke sleutelrol in de emotionele verwerking van de scheiding bij hun kinderen. Omdat we het als ouder graag goed willen doen  maar wij niet in de gedachten van onze kinderen kunnen kijken, hebben zij een open brief naar alle gescheiden ouders 'gestuurd'. Wil je weten hoe je als gescheiden ouder met je kinder ( en de andere co-ouder) om moet gaan, lees dan de verder.

Open brief aan alle gescheiden ouders van Nederland van de kinderen

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. "Wij" zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Op die dag stort onze wereld in. Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval moeten wij 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

Wij willen zó graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goeie cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerste kleinkind vasthouden.

Weten jullie wel hoeveel verdriet wij soms stiekem hebben? Als we de boodschapper moeten zijn. Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen. Als we zien dat jullie elkaar negeren waar wij bij zijn. Weten jullie wel hoe moeilijk het is om van jullie allebei te houden, terwijl dat van 1 van jullie soms niet mag? Dat we dan maar niks zeggen over hoe leuk het bij de ander was? We voelen ons verscheurd tussen de twee mensen waar we zoveel van houden. We voelen ons schuldig als we het toch leuk hebben bij de ander. We voelen ons verantwoordelijk voor jullie geluk. Meestal zijn jullie zelf na een tijdje weer gelukkiger. Maar voor ons is dat vaak niet zo gemakkelijk. Sommigen van ons houden er de rest van hun leven last van.

DUS MOGEN WE JULLIE EEN PAAR DINGEN VRAGEN?
* Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen
* Maak geen ruzie waar we bij zijn
* Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons
* Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
* Luister ECHT naar wat we te zeggen hebben
* Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden
* Vergeet niet dat jullie sámen voor ons gekozen hebben

Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang, andere meubels. Eerst is het 1 grote puinhoop en dan komt er heel langzaam iets moois te voorschijn. Laat ons rustig mee verven en vraag ons wat we van het uitzicht vinden. Zo bouwen we met jullie samen aan een nieuw huis. Met hier en daar een barst of kapotte dakpan. Maar wel warm en veilig en stevig. Een plek waar wij ons weer THUIS voelen.
De sleutel hebben jullie net gekregen.

*gekopieerd van villapineda 

(november 2013)

You have no rights to post comments

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs