Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

kinderalimentatie
Is kinderalimentatie ook aftrekbaar?

Als je gaat scheiden zijn er veel financiële zaken waar je mee te maken krijgt. Zo kun je te maken krijgen met partner- en kinderalimentatie. Maar hoe worden deze twee financiële zaken nu door de fiscus gezien en wat betekent dat voor de betaler en de ontvanger.

Partneralimentatie.
Laten we met de meest bekende beginnen. Partners die gaan scheiden kunnen afspreken dat er alimentatie betaald gaat worden. De betalende partner (-alimentatieplichtige) betaalt dan periodiek, meestal maandelijks een bedrag aan de ontvangende partner (alimentatiegerechtigde). Door de fiscus wordt dit geld bij de ontvanger gezien als inkomen en is daarom belast voor de inkomsten belasting in box 1. De betalende partner mag het bedrag dat hij per jaar betaald fiscaal aftrekbaar maken als 'persoonsgebonden aftrek'.

Maar hoe zit dat nu met de kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is een onderhoudsverplichting bedoeld voor de opvoeding, verzorging en eventueel studie van de kinderen. De onderhoudsplichtige, meestal de vader, betaalt dit bedrag aan de verzorgende ouder, meestal de moeder. Als de kinderen meerderjarig zijn wordt het bedrag ook weleens aan de kinderen rechtstreeks uitbetaald. Moet over dit ontvangen bedrag nog belasting betaald worden? Nee, de fiscus ziet deze onderhoudsvoorziening niet als inkomen en wordt daarom dan niet belast. Is het dan wel aftrekbaar?

Aftrekbaarheid kinderalimentatie.
De betaalde kinderalimentatie is door de onderhoudsplichtige niet direct aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Toch kan er een bedrag fiscaal afgetrokken worden.
We moeten hierbij in de wet kijken onder de noemer 'uitgaven voor levensonderhoud van kinderen'
Artikel 6.13 wet IB bepaalt dat uitgaven voor levensonderhoud van kinderen voor aftrek in aanmerking komen als sprake is van kinderen jonger dan 21 jaar die in belangrijke mate worden onderhouden door de belastingplichtige ( betaler). Het in belangrijke mate onderhouden wordt in de Wet Inkomsten Belasting gekoppeld aan een minimum bedrag per kwartaal. Als dit bedrag minimaal aan het kind besteed is, kan er een forfaitair bedrag aftrekbaar gemaakt worden (zie tabel 2013)
Daarnaast bepaalt de wet dat deze kosten alleen in aanmerking genomen mogen worden als er geen kinderbijslag door de betalende ouder of studiefinanciering door het kind wordt ontvangen.

tabel 2013      
    forfaitaire aftrek
leeftijd kind   kwartaal jaar
tot 6 jaar   € 295 € 1.180
6 tot 12 jaar   € 355 € 1.420
12 tot 18 jaar   € 415 € 1.660
18 jaar en ouder   € 355 € 1.420

 

Wil je precies weten hoe het voor jullie specifieke situatie uitpakt. Neem gerust dan even contact op.

(augustus 2013)

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Meer over scheiden?

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs