De zomervakantie kan een behoorlijk stressvolle tijd voor zijn voor jou als ouder. Wat te doen met de kinderen? Hoe houd je ze ruim 8 weken bezig? Wat doe je met de kosten voor de kinderopvang als je moet werken? Deze uitdagingen zijn vaak nog moeilijker voor gescheiden ouders. Zeker in de volgende gevallen.
Vaag ouderschapsplan:
In het ouderschapsplan staan de afspraken die gescheiden ouders hebben gemaakt over de kinderen. Het gaat over financiële zaken, omgangsregeling en alle andere zaken die de opvoeding en verzorging van de kinderen betreft. Hieronder valt ook de afspraak hoe er met de (zomer)vakanties wordt omgegaan. Sommige co-ouders hebben nog geen uitgewerkt ouderschapsplan omdat ze bijvoorbeeld nog midden in het scheidingsproces zitten. Misschien is er een overeenkomst met vage afspraken over de vakantie die steeds aangepast moet worden op de actuele situatie. Hoe duidelijker de omschrijvingen in het ouderschapsplan des te minder de kans op conflicten.
Minder financiën als gevolg van echtscheiding:
Er is geen konijn in de hoed als het gaat om echtscheiding. Wanneer u één inkomen van het huishouden in tweeën verdeelt, zal er in de meeste gezinnen gewoon minder geld zijn. Dit maakt het voorbereiden voor de zomervakantie nog uitdagender. Was er in de oude situatie iemand thuis om voor de kinderen te zorgen, dan is dat nu misschien door de scheiding weggevallen. Er moet dan opvang voor de kinderen geregeld te worden. Daarnaast willen veel ouders hun kinderen dezelfde zomervakantie geven als vroeger. Maar als je minder geld hebt is dat niet gemakkelijk of zelfs onmogelijk.
Conflict tussen de ouders en de meningsverschillen:
Ouders kunnen verschillende ideeën en opvattingen hebben als het om de zomervakantie gaat. Zo kan de één het goed vinden dat de 16 jarige dochter met vriendinnen naar Spanje gaat terwijl de ander daar fel op tegen is. Of de ene ouder vindt dat het nu de beurt is aan de andere ouder om geld voor de kindervakantie uit te geven omdat hij/zij met de kinderen op wintersport is geweest. Als de co-ouders niet goed met elkaar kunnen overleggen en bereid zijn naar elkaar te luisteren dan kan dat veel stress en frustraties veroorzaken.
Hier zijn een aantal praktische tips die gescheiden ouders kunnen helpen om de zomer met minder stress en minder conflicten door te komen:
1. Structuur is de sleutel.
Gescheiden ouders maken afspraken over het hoe en wat met de kinderen in de vakanties. Hierin bespreek je (en leg je vast) over welke vakanties het gaat en wat de taken van de ouders zijn tijdens die vakanties. Waar zijn de kinderen? Waar gaan ze naar toe als de ene ouder nog moet werken? Hoe te handelen als één van de kinderen alleen op vakantie wil gaan met vrienden. Deze afspraken bieden een basis waar je op terug kunt vallen als er onduidelijkheden zijn en het biedt voor de kinderen duidelijkheid. Deze duidelijkheid is vooral voor jonge kinderen heel belangrijk omdat ze zich anders angstig en niet veilig kunnen voelen. Laat ze genieten van de mooie zomertijd.
2. De kosten van kinderopvang.
Elke werkende ouder weet dat kinderopvang een reusachtige uitgave is. Gescheiden co-ouders doen er verstandig aan hier vooraf afspraken over te maken zodat er geen discussies achteraf ontstaan. Een goede echtscheidings-mediator kan hierbij helpen.
3. Maak ruim van te voren afspraken met de co-ouder over de vakantie.
Maak een planning met de andere co-ouder ruim voordat de zomervakantie begint. Wanneer zijn de kinderen bij de ene ouder en wanneer bij de andere. Wanneer ga je zelf op vakantie en wanneer gaan de kinderen eventueel met vriendjes en vriendinnetjes ( en diens ouders) weg. Door deze planning ruim van te voren te bespreken en vast te leggen voorkom je allerlei lastminute wijzigingen die de ander wil doorvoeren. Een vakantieplanning is de basis waar de co-ouders op terug kunnen vallen en geeft duidelijkheid. Uiteraard kan men in onderling overleg flexibel zijn en de planning aanpassen maar de basis ligt er en dat geeft rust.
4. Ga eens in de schoenen van de andere co-ouder staan.
Als je een planning maakt die perfect past bij jouw ideeën over de zomervakantie maar totaal niet passend is voor de andere co-ouder, dan is het zonde van de tijd en energie om deze planning er door te drukken. Het levert uiteindelijk geen win-win situatie op. Beter kun je je afvragen wat voor de ander ouder ook passend zou zijn. Door op deze wijze naar een planning te kijken is de kans veel groter dat je als co-ouders er samen goed uit komt. Het is leven en laten leven: ook in de zomervakantie.
5. Maak het niet persoonlijk.
Het maken van een vakantieplanning met de andere co-ouder dient los gezien te worden van andere spelende conflicten. Een probleem wat je samen op moet lossen gaat gemakkelijker als je het voor jezelf klein houdt. Dus alleen maar de zomervakantie bespreken en verder niets. Bedenk dat de zomerperiode een leuke tijd voor de kinderen moet zijn en dat jij daar een belangrijke rol in speelt. Laat persoonlijke vetes en geschillen maar even voor wat ze zijn. Concentreer je alleen op het maken van een vakantieplanning, dat is alles.
6. Kijk vooruit en niet achterom.
Om een succesvolle en prettige zomervakantie te planning is het goed om je gedachten en ideeën op een rijtje te zetten. Wat willen de kinderen? Wat wil ik? Wat wil de andere co-ouder? Welke ‘beren’ kan ik tegen komen? Met deze laatste vraag probeer je er achter te komen wat er mis kan gaan. Dit zijn vaak negatieve ervaringen die je in het verleden hebt opgedaan. Nu kun je je dus best eens afvragen: wat zou ik anders doen om dit niet nog eens te ervaren. Leer van die ervaringen. Dus kijk best een keertje achterom…..maar dan wel om er van te leren.
7. Wees een financieel realist.
Je kunt een zomervakantie zo goedkoop en zo duur maken als jezelf wilt. Als gescheiden ouder heb je een ander budget dan als gehuwd echtpaar. Daar waar je vroeger niet op de kleintjes hoefde te letten, moet je dat nu misschien wel doen. Wees dus een financieel realist en budgetteer je vakantie. Dit kun je ook bespreken met de andere co-ouder zodat je samen kunt kijken hoe je de kinderen een fijne vakantie kunt geven.
8. Niet alles wat leuk is hoeft geld te kosten.
Laat de kinderen een wensenlijstje maken met vijf wensen voor zonnige dagen (zwemmen, boswandeling, strand, watergevecht, ijs maken, etc) en vijf wensen voor regenachtige dagen (film/dvd, samen koken, foto's inplakken, kamer schilderen, spelletje doen, knutselen, op visite etc.). Het geeft veel voldoening als je aan het eind van de vakantie een aantal wensen van de lijstjes uit kon laten komen en misschien dat je ook een eigen lijstje kan maken (uitslapen, ontbijt op bed, etc.;-).
9. Heb je minder vakantiedagen dan nodig?
Vraag hulp. Grote kans dat jouw familie of vrienden het geweldig vinden als jouw kind een paar dagen komt logeren.
10. Bespreek niet alles met de kinderen.
Kinderen hoeven niet alles te weten. Het is goed dat ze weten hoe hun vakantie er uit gaat zien maar het is niet in hun belang dat ze weten wie wat betaald. Het is al helemaal niet van belang voor kinderen dat ze weten dat de andere ouder iets niet wilde of juist wel. Denk dus goed na wat je wel en wat je niet aan je kinderen vertelt.
Als jullie de tips goed gebruikt hebben dan kan het niet anders dan dat het een prachtige zomer voor alle partijen gaat worden. En lukte het dit jaar niet? Geen nood, volgend jaar gewoon weer opnieuw proberen. Het gaat jullie lukken!
Heb je zelf nog goede, leuke, bruikbare tips voor gescheiden ouders? Reageer dan op deze blog.
(juni 2013)