Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

Ga je scheiden of overweeg je te gaan scheiden?

Dan staat je wereld in één keer op zijn kop. Hoe moet het nu verder met de kinderen? Wie blijft er in het huis wonen en waar gaat de ander wonen? Heb ik straks genoeg inkomen? Wat gebeurt er met die erfenis van pa? Dit zijn zomaar een aantal vragen die bij mij aan tafel gesteld worden.

Met het hanteren van de volgende 7 tips kun je er voor zorgen dat je scheiding beter en makkelijker verloopt.

 

TIP 1: Neem de tijd

Besef dat je als partners niet in hetzelfde stadium van acceptatie van de scheiding zit. De ene partner die de scheiding heeft voorgesteld is vaak al in een andere fase dan de partner die het voor het eerst hoort. Houd hier rekening mee en gun de ander ook tijd om te scheiding te accepteren. Hierna kan de door met het regelen van allerlei zaken. In mijn e-book ga ik uitgebreid op in.

TIP 2: Zet de kinderen centraal

Het geluk van je kinderen is ook jullie geluk. Voor de kinderen heeft de scheiding een enorme en langdurige impact. Door de kinderen samen als allerbelangrijkste te zien en jullie afspraken daar op af te stemmen zul je merken dat de rest ook gemakkelijker te regelen is. Zie de ander niet als ex-partner maar als co-ouder.

TIP 3: Kies de juiste methode

Er zijn veel methoden om de scheiding te regelen. Bekijk de verschillende methoden met hun voor- en nadelen eerst goed. Beoordeel daarna wat bij jullie situatie en karakter past. Kom je er in onderling overleg niet uit, probeer het dan eerst via een onafhankelijk bemiddelaar of mediator.

Tip 4: Vertel het samen

Het is moeilijk maar informeer je familie en vrienden zoveel mogelijk samen over jullie scheiding. Hierdoor horen zij het complete verhaal en kunnen zij jullie beiden steunen. Het is ook prettig als zij geen partij hoeven te kiezen. Blijf dicht bij jezelf en laat je niet te veel beïnvloeden door je omgeving.

TIP 5: Houd zelf de controle

Scheiden via een scheidingsbemiddelaar stelt het gezamenlijke belang centraal. Kies je zelf ieder voor een advocaat dan wordt alleen het individueel belang centraal gesteld. Verschillen van inzicht kunnen dan verscherpen en je bent allebei de controle kwijt over de kosten, planning, duur en eindresultaat van de scheiding.

TIP 6: Blijf met elkaar in overleg

Ook al ben je het niet eens over sommige zaken, probeer dan toch om de scheiding in onderling overleg te regelen. Je hoeft het niet altijd eens te zijn. Door met elkaar in gesprek te blijven en met de juiste begeleiding, kun je veel  frustraties voorkomen en een acceptabele scheiding realiseren.

Tip 7: Blijf eerlijk ........ook naar jezelf

Blijf eerlijk over de scheiding en de eventuele schuldvraag. Kijk vooruit en werk aan oplossingen in plaats van verwijten blijven maken. Elk verwijt of actie roept weer een reactie op. Las even een pauze in als de standpunten te veel uiteenlopen, sommige oplossingen hebben tijd nodig. Blijf ook eerlijk naar je kinderen. Zij hebben recht op eerlijke, bij de leeftijd passende uitleg.

 

 Welke tip zou jij nog toe willen voegen?

(januari 2013)

   

 

 

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs